lessona cemetery extension

lessona (bi)
design competition. 2012

Additional Info

YEAR
2012
PLACE
lessona (bi)
PROJECT TEAM
roberto bianchi / paola veneto
alessandro ferro / giovane architetto
luca sartor + federico tria / paesaggio
COLLABORATORS
francesca prosperini
salvatore sciuto / modello

.

the project preserves and accentuates the lengthways north to south of cemetery complex, considered as completion of existing parts.
the area of enlargement is designed as a 'protected' place consisting of a system of introverted spaces, where to commemorate the dead in intimacy and concentration. family graves, enclosed in three 'open pit rooms'
  characterized by central fragrant flowerbed equipped with seats and fountains, are hidden at the sight from the entry route. a system of stairways between the three 'rooms' gives a sense of monumentality to the intervention.
with the intent to evoke feelings of recollection, the family chapels are small buildings, similar in type and size, without any element with monumental character.
  repetition and seriality of parts become an added aesthetic value, a large opening defines the front entrance, a slot in the roof illuminates with reflected light the tombstones, the roof garden can be integrated into the surrounding landscape.
the cells ossuary / urns, located in front of the three open pit rooms, become part of the walls that enclose the spaces themselves.

  • 1/6
  • 2/6
  • 3/6
  • 4/6
  • 5/6
  • 6/6